Ilość krwi u człowieka zależy od jego ciężaru: osobnik ważący 70 kg ma około 5 dm3 krwi (czyli tyle, ile przeciętnie samochody zawierają oleju łącznie w swoich zespołach). Krew transportuje składniki pokarmowe i tlen do komórek oraz usuwa z nich produkty odpadowe: rozprowadza hormony – wydzieliny gruczołów dokrewnych: reguluje zawartość kwasów, zasad i wody w komórkach: jest ważnym czynnikiem w regulowaniu temperatury ciała, ochładza bowiem takie narządy, jak wątroba i mięśnie, które produkują nadmierne ilości ciepła oraz ogrzewa skórę, w której następuje stała utrata ciepła. Krwinki białe stanowią główny czynnik obrony przeciw bakteriom i innym organizmom chorobotwórczym: wreszcie zdolność krzepnięcia krwi zapobiega utracie tego cennego płynu. Chociaż wylewająca się z rany krew wygląda jak jednolity, szkarłatny płyn, jest ona złożona z żółtawej cieczy zwanej osoczem (plazmą) i zawieszonych w niej krwinek czerwonych (erytrocytów), krwinek białych (leukocytów) i płytek krwi (trombocytów). Te ostatnie są małymi fragmentami komórek powstającymi z dużych komórek szpiku kostnego: spełniają one bardzo ważną rolę, gdyż zapoczątkowują proces krzepnięcia krwi.
No comments
Leave a reply