Ilosc krwi

Ilość krwi u człowieka zależy od jego ciężaru: osobnik ważący 70 kg ma około 5 dm3 krwi (czyli tyle, ile przeciętnie samochody zawierają oleju łącznie w swoich zespołach). Krew transportuje składniki pokarmowe i tlen do komórek oraz usuwa z nich produkty odpadowe: rozprowadza hormony – wydzieliny gruczołów dokrewnych: reguluje zawartość kwasów, zasad i wody w komórkach: jest ważnym czynnikiem w regulowaniu temperatury ciała, ochładza bowiem takie narządy, jak wątroba i mięśnie, które produkują nadmierne ilości ciepła oraz ogrzewa skórę, w której następuje stała utrata ciepła. Krwinki białe stanowią główny czynnik obrony przeciw bakteriom i innym organizmom chorobotwórczym: wreszcie zdolność krzepnięcia krwi zapobiega utracie tego cennego płynu. Chociaż wylewająca się z rany krew wygląda jak jednolity, szkarłatny płyn, jest ona złożona z żółtawej cieczy zwanej osoczem (plazmą) i zawieszonych w niej krwinek czerwonych (erytrocytów), krwinek białych (leukocytów) i płytek krwi (trombocytów). Te ostatnie są małymi fragmentami komórek powstającymi z dużych komórek szpiku kostnego: spełniają one bardzo ważną rolę, gdyż zapoczątkowują proces krzepnięcia krwi.

No comments

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>