Osocze

Osocze jest mieszaniną białek, aminokwasów, węglowodanów, lipidów, soli, hormonów, enzymów, przeciwciał i rozpuszczonych gazów. Osocze ma odczyn lekko zasadowy (pH 7,4). Dwa jego główne składniki to woda (90-92%) i białka (7-8%). Osocze pozostaje w stałej dynamicznej równowadze z płynami tkankowymi (płynami międzykomórkowymi), omywającymi komórki i płynami wewnątrzkomórkowymi. Osocze bezustannie prowadzi wymianę substancji, pobierając i oddając je w czasie swojej wędrówki przez naczynia włosowate. Niemniej jednak jego skład pozostaje zadziwiająco stały. Każda zmiana w składzie osocza pobudza do określonego działania jeden lub kilka narządów ciała, w wyniku czego równowaga powraca do normy. Osocze zawiera kilka rodzajów białek, z których każde ma specyficzne właściwości i spełnia inną funkcję, są to: fibrynogen, a, j8 i y-globuliny, albuminy i lipoproteiny. Fibrynogen jest jednym z białek biorących udział w procesie krzepnięcia krwi: albuminy i globuliny regulują poziom wody w komórkach i płynach ciała. Frakcja y-globuliny jest bogata w przeciwciała, które warunkują odporność na pewne choroby zakaźne, jak np. odrą i zapalenie wątroby. Oczyszczona ludzka globulina jest obecnie stosowana przy leczeniu tych schorzeń. Dzięki obecności białek we krwi lepkość jej jest sześciokrotnie większa niż wody.

No comments

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>